A dziś mam dla Was tort :) jagodowy, czyli wspomnienie lata w te zimne dni.
Jeśli chodzi o smak tortu, to ma pyszny owocowy smak i nie jest przesłodzony.
Do jego zrobienia wykorzystałam mrożone jagody. Polecam spróbować, jeśli w najbliższym czasie planujecie zrobić jakiś tort :)
Jagody można oczywiście zastąpić innymi owocami.
Składniki:
BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 5 jajek;
- 3 łyżki gorzkiego kakao.
BIAŁY KREM:
- 200 ml śmietany kremówki;
- 2 śmietan-fixy;
- 2 łyżki cukru pudru.
KREM JAGODOWY:
- 1 szklanka jagód;
- 250 g serka mascarpone;
- 2 łyżki cukru pudru.
PONADTO:
- pół szklanki dowolnego soku owocowego;
- 1/2 słoiczka dżemu jagodowego.
Wykonanie:
BISZKOPT CZEKOLADOWY: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem i kakao. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na blaszkę i piec w 170 st. C przez 30 minut. Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie przekroić go dwukrotnie. Każdy blat nasączyć sokiem owocowym. Następnie pierwszy blat wysmarować dżemem.
BIAŁY KREM: Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-fixy. Gotowym kremem wysmarować blat z dżemem. Na to położyć kolejny blat biszkoptowy.
KREM JAGODOWY: Jagody zmiksować na gładką masę. Do jagód dodać mascarpone oraz cukier i ubijać na sztywny krem. 1/2 gotowego kremu wysmarować biszkopt i przykryć ostatnim blatem. Pozostałym kremem wysmarować górę i boki tortu. Udekorować dowolnie. Całość chłodzić co najmniej godzinę.