Komu jedno?;)
Składniki:
- 125 g masła;
- 150 g cukru;
- 250 g mąki;
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 jajko;
- 1 łyżka mleka;
- 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
Miękkie masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Wbić jajko. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do masy, zmiksować. Nie przeraźcie się, że ciasto jest za rzadkie;) po wyjęciu z lodówki będzie nadawało się do wałkowania. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i mleko, zmiksować. Obydwie masy włożyć na 30 minut do lodówki. Wyjąć i rozwałkować na dwa placki. Położyć jeden na drugi i zrolować wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem kroić w talarki. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.