Przepyszne lody z naszych smacznych jagódek:)
Polecam wszystkim, kto jeszcze nie próbował. Zdecydowanie mój faworyt:) Przebijają nawet lody truskawkowe!:)
Składniki:
- 2 szklanki jagód;
- 200 ml mleka;
- 250 ml kremówki;
- 1/3 szklanki cukru.
Wykonanie:
Jagody wsypać do garnka, polać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotować tak przez ok. 15 minut, aż jagody się rozpadną i zrobi się gęsta masa. Pod koniec dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie do jagód dodać mleko i śmietanę. Podgrzewać chwilę, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do plastikowej miski i wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.
Przepis bierze udział w akcjach:
Ale mi narobiłaś ochoty na lody jagodowe... Pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńmam takowe miseczki waflowe;)
OdpowiedzUsuńfajnie prezentują się w nich desery:)
Dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5!
jaka to ma być śmietana
OdpowiedzUsuńKremówka, czyli 36% :)
UsuńWykorzystałam Twój przepis, żeby zrobić tę wersję lodów na wieczór panieński - dodałam do nich trochę alkoholu :) Nawet nie wyobrażasz sobie jaki to był hit! Były tysiąc razy lepsze, niż zwykłe drinki. Siostra była zadowolona - zaszalała ostatni raz!
OdpowiedzUsuń