sobota, 13 lipca 2013

Lody jagodowe





Przepyszne lody z naszych smacznych jagódek:)
Polecam wszystkim, kto jeszcze nie próbował. Zdecydowanie mój faworyt:) Przebijają nawet lody truskawkowe!:)

Składniki:
  • 2 szklanki jagód;
  • 200 ml mleka;
  • 250 ml kremówki;
  • 1/3 szklanki cukru.
Wykonanie:
Jagody wsypać do garnka, polać odrobiną wody i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotować tak przez ok. 15 minut, aż jagody się rozpadną i zrobi się gęsta masa. Pod koniec dodać cukier i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Po tym czasie do jagód dodać mleko i śmietanę. Podgrzewać chwilę, tylko do połączenia się składników. Masę wylać do plastikowej miski i wstawić do zamrażarki, najlepiej na całą noc.

Przepis bierze udział w akcjach:

5 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty na lody jagodowe... Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam takowe miseczki waflowe;)
    fajnie prezentują się w nich desery:)
    Dziękuję za udział w akcji Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. jaka to ma być śmietana

    OdpowiedzUsuń
  4. Wykorzystałam Twój przepis, żeby zrobić tę wersję lodów na wieczór panieński - dodałam do nich trochę alkoholu :) Nawet nie wyobrażasz sobie jaki to był hit! Były tysiąc razy lepsze, niż zwykłe drinki. Siostra była zadowolona - zaszalała ostatni raz!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)