Następne ciasto, które wymyśliłam sama:) Tata przyniósł do domu trochę leśnych poziomek, więc należałoby coś z nich upichcić...:)
Żaden owoc nie ma w sobie tego czegoś, co mają poziomki. Są niezwykle słodkie, po prostu pyszne! A ten zapach... mmmm:)
W cieście wcale nie straciły one swojego smaku ani zapachu. A w połączeniu z kokosową pianką wyszło naprawdę smaczne ciasto.
Oczywiście poziomki możecie zastąpić innymi owocami:)
Składniki:
CIASTO:
- 1 szklanka oleju;
- 2/3 szklanki cukru;
- 5 jajek;
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 3 łyżki kakao;
- 3/4 szklanki wody.
KOKOSOWA PIANKA:
- 4 białka;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
PONADTO:
- 2 szklanki poziomek.
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać olej i zmiksować. Następnie końcówki miksera zmienić na mieszające. Stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem, na przemian z wodą. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę masy wylać na blachę. Do drugiej połowy dodać kakao i zamieszać. Wyłożyć na białe ciasto. Wierzch posypać poziomkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć piankę.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie lśniąca. Na końcu wsypać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 st. C. i piec jeszcze ok. 20-30 minut.
Niezwykle aromatyczne leśne poziomki:)
Pyszne ciasto upiekłaś:)
OdpowiedzUsuńPoziomki super komponują się z ciastem i do tego ten kokos - rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, i do tego pyszne poziomki ! :)
OdpowiedzUsuńMusiało smakować rewelacyjnie, ciasto z poziomkami to prawdziwy rarytas! :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń