wtorek, 9 lipca 2013

Ciasto poziomka i kokos




Następne ciasto, które wymyśliłam sama:) Tata przyniósł do domu trochę leśnych poziomek, więc należałoby coś z nich upichcić...:)
Żaden owoc nie ma w sobie tego czegoś, co mają poziomki. Są niezwykle słodkie, po prostu pyszne! A ten zapach... mmmm:)
W cieście wcale nie straciły one swojego smaku ani zapachu. A w połączeniu z kokosową pianką wyszło naprawdę smaczne ciasto.
Oczywiście poziomki możecie zastąpić innymi owocami:)

Składniki:
CIASTO:
  • 1 szklanka oleju;
  • 2/3 szklanki cukru;
  • 5 jajek;
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao;
  • 3/4 szklanki wody.
KOKOSOWA PIANKA:
  • 4 białka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych.
PONADTO:
  • 2 szklanki poziomek.
Wykonanie:
CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem do białości. Dodać olej i zmiksować. Następnie końcówki miksera zmienić na mieszające. Stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem, na przemian z wodą. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać szpatułką. Połowę masy wylać na blachę. Do drugiej połowy dodać kakao i zamieszać. Wyłożyć na białe ciasto. Wierzch posypać poziomkami. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Po tym czasie na ciasto wyłożyć piankę.
KOKOSOWA PIANKA: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać aż masa będzie lśniąca. Na końcu wsypać wiórki i wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150 st. C. i piec jeszcze ok. 20-30 minut.

Niezwykle aromatyczne leśne poziomki:)

5 komentarzy:

  1. Pyszne ciasto upiekłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poziomki super komponują się z ciastem i do tego ten kokos - rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, i do tego pyszne poziomki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało smakować rewelacyjnie, ciasto z poziomkami to prawdziwy rarytas! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)