A właściwie jagodowo-cytrynowa:) Dodatek cytryny sprawia, że smak babki jest nieziemski! Jeśli spróbujecie taką zrobić, to za nic nie pomijajcie cytryny!:)
Naprawdę mogę polecić ten przepis, gdyż jest dziecinnie prosty i smaczny.
Taki sernik na zimno, tylko w innej formie - ciekawszej według mnie:)
Idealny deser na lato:)
Składniki:
- 40 dag jogurtu naturalnego;
- 20 dag serka homogenizowanego;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 1/3 szklanki kremówki;
- 1 i 1/2 szklanki jagód;
- 1 cytryna;
- 2 i 1/2 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę wsypać do garnuszka z pięcioma łyżkami wody, zamieszać. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować). Odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z serkiem, cukrem pudrem oraz sokiem i skórką cytrynową. Kremówkę ubić, dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Połowę jagód rozgnieść widelcem i dodać do masy. Drugą połowę jagód dodać w całości. Całość wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Masę wylać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem babki włożyć ją na kilka sekund do ciepłej wody.
Przepis bierze udział w akcji:
Ach wygląda super! Ile jagód! Pychotka! :)
OdpowiedzUsuńideał na gorące dni:D Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba twoja jagodowa babeczka a na punkcie jagód jestem zdrowo zakręcona. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPyszna! Oby do jagód doczekać :)
OdpowiedzUsuń