poniedziałek, 15 lipca 2013

Jogurtowa babka jagodowa (bez pieczenia)





A właściwie jagodowo-cytrynowa:) Dodatek cytryny sprawia, że smak babki jest nieziemski! Jeśli spróbujecie taką zrobić, to za nic nie pomijajcie cytryny!:)
Naprawdę mogę polecić ten przepis, gdyż jest dziecinnie prosty i smaczny.
Taki sernik na zimno, tylko w innej formie - ciekawszej według mnie:)
Idealny deser na lato:)

Składniki:
  • 40 dag jogurtu naturalnego;
  • 20 dag serka homogenizowanego;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/3 szklanki kremówki;
  • 1 i 1/2 szklanki jagód;
  • 1 cytryna;
  • 2 i 1/2 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Żelatynę wsypać do garnuszka z pięcioma łyżkami wody, zamieszać. Następnie podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować). Odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z serkiem, cukrem pudrem oraz sokiem i skórką cytrynową. Kremówkę ubić, dodać do masy jogurtowej i delikatnie wymieszać. Połowę jagód rozgnieść widelcem i dodać do masy. Drugą połowę jagód dodać w całości. Całość wymieszać łyżką. Na sam koniec dodać żelatynę, dobrze wymieszać. Masę wylać do formy na babkę (ja użyłam silikonowej) i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem babki włożyć ją na kilka sekund do ciepłej wody.

Przepis bierze udział w akcji:

4 komentarze:

  1. Ach wygląda super! Ile jagód! Pychotka! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ideał na gorące dni:D Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się podoba twoja jagodowa babeczka a na punkcie jagód jestem zdrowo zakręcona. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna! Oby do jagód doczekać :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)