czwartek, 19 grudnia 2013

Orzechówka





Od razu się przyznaję, że przepis na orzechówkę pożyczyłam od Ewy Wachowicz;) (oryginał tutaj: klik). Jednak stwierdziłam, że nie odpowiada mi krem w tym cieście... i czy jak będę przewracać to ciasto do góry nogami, to nie wyleci krem? W programie pani Ewa robi to bardzo zwinnie, ale wolałam nie ryzykować:D dlatego skorzystałam z przepisu tylko na kruche ciasto a resztę dodałam sama;) czyli krem karpatkowy i polewę z orzechami. 
Efekt? Delikatny krem i kruche ciasto - całość rozpływa się w ustach.

Składniki:
KRUCHE CIASTO:
  • 1/2 kg mąki;
  • 35 dag masła;
  • 2 żółtka na twardo;
  • 1 żółtko surowe;
  • 1 jajko;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 30 dag dowolnych orzechów.
KREM:
  • 2 budynie waniliowe ugotowane według przepisu na opakowaniu;
  • 200 g masła;
  • skórka starta z pomarańczy.
PONCZ:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
  • 1/2 szklanki wrzątku.
POLEWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka masła;
  • 1 łyżka mleka;
  • 1 łyżka kawy.
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Przesianą mąkę z proszkiem posiekać z masłem. Dodać wszystkie składniki, z tym że ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko. Ciasto wyrabiać aż wszystkie składniki się połączą. Całość rozwałkować na dość gruby placek i wyłożyć do średniej wielkości blaszki. Posypać orzechami i wcisnąć je w ciasto. Piec 30 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
KREM: Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło zmiksować razem ze skórką z pomarańczy. Do tego dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując. Krem powinien być jednolity. Odstawić.
PONCZ: Z podanych składników zaparzyć kawę. Gotowym ponczem obficie nasączyć kruche ciasto, zostawiając łyżkę kawy do polewy.
Na nasączone ciasto wyłożyć krem budyniowy. Całość wstawić do lodówki.
POLEWA: Wszystkie składniki polewy połączyć razem w kąpieli wodnej. Następnie wyjąć ciasto z lodówki i polać je polewą. Można posypać siekanymi orzechami. Ciasto chłodzić jeszcze co najmniej dwie godziny.

10 komentarzy:

  1. Pyszności :) Ciasto idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie robiłam kruchego ciasta z żółtkami na twardo - już nawet zapomniałam, że tak można :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. grunt, żeby smakowało :)
    to jest doświadczony kucharz, ma już dryg.. my jeszcze ci amatorzy musimy sobie radzić własnymi metodami!
    Ty pokazałaś super pomysł, a ciasto mega ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba trzeba będzie zrobić o jedno ciasto więcej na te Święta ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho :)! Zdrowych i Spokojnych Świąt :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Wszystkiego dobrego! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. PRZEPIS FAJNY ! NIE WIEM TYLKO JAKIEJ MĄKI DODAĆ TORTOWEJ CZY KRUPCZATKI . ZROBIŁABYM TO CIASTO NA URODZINY MĘŻA. POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tortowej na pewno wyjdzie, a krupczatki nigdy nie używałam do wypieków :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)