wtorek, 3 grudnia 2013

Babka wykwintna

PODSUMOWANKO! :)
JUŻ GRUDZIEŃ, ŚWIĘTA CORAZ BLIŻEJ... :)
W LISTOPADZIE NAJWIĘKSZYM ZAINTERESOWANIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA:
KARMELOWY JABŁECZNIK. PYCHOTKA ;)

ZAPRASZAM NA BABĘ:


A tę babkę zrobiłam specjalnie dla Taty:) Wiem, że lubi takie wypieki. Zajada je z ciepłym mlekiem. Aż ślinka leci;) I nieskromnie przyznam, że na drugi dzień zostały po niej tylko okruszki;)
Ja się oczywiście też załapałam na kawałek i choć za drożdżówkami nigdy nie przepadałam (co innego drożdżowe bułeczki: tu i tu), to do ciepłego mleka zjadłam ją ze smakiem:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki;
  • 3 łyżki cukru;
  • 5 dag masła;
  • 3 jajka;
  • 2 żółtka;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 dag drożdży;
  • 1/2 szklanki rodzynków.
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Jajka i żółtka rozkłócić z letnim mlekiem i pozostałym cukrem. Drożdże połączyć z masą jajeczną i wlać do mąki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, po czym dodać rozpuszczone masło oraz rodzynki. Ponownie wyrobić i znów odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy. Jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte piec 40-50 minut w 180 st. C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym. Przepis na lukier znajdziecie tutaj: klik.

Przepis pochodzi z książki "Domowe Wypieki" wyd.: Prószyński Media.

9 komentarzy:

  1. uwielbiam drożdżowe wypieki, a baba wygląda bardzo dostojnie i na pewno jest przepyszna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudna baba... mój mąż twierdzi, że najbardziej lubi " babki", musze mu taką zafundować... przynajmniej nie będę zadrosna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna babka i ten lukier, zdobi całość :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no niestety, ja też fanką babek nie jestem.. Ale dla taty wszystko ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypieki drożdżowe uwielbiam i bardzo żałuję, że zostały z niej tylko okruszki...bo porwałabym kawałeczek ;)!

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja tam lubię wszystkie babeczki! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. U, ale ładna babka! Może i ja zdecyduję się taką upiec...

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale wyrośnięta, uwielbiam drożdżowe:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)