piątek, 21 czerwca 2013

Drożdżówki z rabarbarem




Od teraz kocham drożdżówki  
Ale tylko takie domowe:) są zupełnie inne niż ze sklepu. No i na dodatek z rabarbarem - wyśmienite!:) Mięciutkie nawet na drugi dzień (trzeciego już nie wytrzymały;))
Musicie ich spróbować. Jeśli nie z rabarbarem to na przykład z truskawkami.
U mnie w domu z pewnością pojawią się jeszcze niejeden raz.
Z poniższego przepisu wyszło mi dziewięć drożdżówek:)
A z białek, które Wam zostaną, możecie zrobić taki torcik bezowy:)
Pamiętajcie również, że białka możecie zamrozić i wykorzystać kiedy indziej.

Składniki:
ROZCZYN:
  • 5 dag świeżych drożdży;
  • pół szklanki ciepłego mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1/4 szklanki mąki.
CIASTO:
  • 4 żółtka;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 3 i 1/4 szklanki mąki;
  • 4 łyżki masła.
KRUSZONKA:
  • 1/3 kostki masła;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki.
PONADTO:
  • ok. 5 pałek rabarbaru;
  • 1 jajko.
Wykonanie:
ROZCZYN: Drożdże pokruszyć i rozpuścić w ciepłym mleku (nie może być gorące). Dodać cukier i mąkę. Wymieszać drewnianą lub plastikową szpatułką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
CIASTO: Masło rozpuścić. Żółtka ubić z cukrami do białości. Do wyrośniętego rozczynu przesiać mąkę i dodać masę z żółtek. Ciasto wyrabiać aż zacznie tworzyć jednolitą masę. Po tym czasie dodać przestudzone masło. Ugniatać, aż będzie odchodzić od ręki (im dłużej się wyrabia ciasto drożdżowe, tym będzie pulchniejsze po upieczeniu). Tak przygotowane ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować. Wykrajać miseczką okrągłe kształty i układać na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na pół godziny.
W tym czasie rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Zrobić kruszonkę.
Po tym czasie bułki posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać rabarbarem i kruszonką. Piec 20 minut w 180 st. C. Po wystygnięciu bułek można polać je lukrem.


Rabarbar z naszej działki:)




Przepis bierze udział w akcjach:


6 komentarzy:

  1. Jakie piękne drożdżówki, dawno takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniaam:)
    jakie puszyste, pyszne!
    pozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbar 2013!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne Ci wyszły, chętnie bym się poczęstowała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się z Tobą: domowe smakują o niebo lepiej od sklepowych!! Zabieram jedną ze sobą;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakby się dało, to chętnie bym Was nimi obdarowała!:D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)