poniedziałek, 17 czerwca 2013

Rabarbarowiec





A oto i przed Wami rabarbarowiec, który... zrobiła moja Mama:)
Ja swój też spróbowałam zrobić, ale niestety wyszedł mi zakalec jak stąd to kosmosu:/
Jednak nie zrażajcie się moim zakalcem!:) Nie zdziwiłabym się, gdyby mi wyszedł nawet w serniku na zimno...;D
Moja Mama zrobiła już dwa takie rabarbarowce i wyszły smaczne:)
Moja Siostra też robiła i również sobie zachwalała:)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 szklanka oleju;
  • ok. 5 pałek rabarbaru.
Wykonanie:
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki. Żółtka ubić z cukrami. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek (cały czas miksując) dodawać mleko, olej i mąkę przesianą z proszkiem. Na koniec do masy delikatnie wmieszać pianę z białek oraz rabarbar. Ciasto wylać do dużej keksówki i piec przez godzinę w 180 st. C.

Przepis bierze udział w akcjach:


4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)