WITAM WAS CIEPLUTKO:)
MAMY JUŻ CZERWIEC (JESZCZE MIESIĄC I WAKACJE:)) DLATEGO CHCIAŁABYM PODSUMOWAĆ PRZEPISY Z MAJA.
A WIĘC W MINIONYM MIESIĄCU NAJWIĘCEJ ODSŁON MIAŁ PRZEPIS NA MUFFINKI JOGURTOWE Z HERBATNIKAMI. ZAPRASZAM PO PRZEPIS, KTO JESZCZE NIE SKORZYSTAŁ:)
Dziś mam dla Was kolejną propozycję na dodanie rabarbaru do ciasta:)
Przepis podpatrzony jest z innego bloga (na końcu posta dodaję odnośniki). Przepis bardzo mnie zaintrygował i nie zawiodłam się. Ciasto jest naprawdę smaczne, ale... no właśnie, mam jedno "ale":) Postawiłam to ciasto na gościnnym stole i dopiero po chwili pomyślałam sobie, że budyń w cieście wygląda jak... zakalec;) Radzę więc przygotować to ciasto tak dla siebie do kawki czy herbatki:) Jest naprawdę smaczne:)
Składniki:
KRUCHE CIASTO:
- 1 żółtko;
- 1 i 1/2 szklanki mąki;
- 1/3 kostki margaryny;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki ciemnego kakao.
BUDYŃ:
- 1 ugotowany budyń czekoladowy;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 3 pałki rabarbaru.
PIANA:
- 4 białka;
- szczypta soli;
- 1/2 szklanki cukru.
Wykonanie:
KRUCHE CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść dokładnie ze sobą. Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć spód małej tortownicy.
BUDYŃ: Do ugotowanego budyniu dodać obrany i pokrojony w kostkę rabarbar, wymieszać. Całość wylać na spód ciasta. Na to ciasto rwane na cząstki.
PIANA: Białka ubić z solą na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać partiami cukier. Tak przygotowaną pianę wylać na ciasto. Całość piec 50 minut w 170 st. C. Po upieczeniu zostawić w piekarniku do wystygnięcia.
Inspiracja
Przepis bierze udział w akcji:
o łał! rabarbar i budyń czekoladowy?? :D muszę koniecznie spróbować :D
OdpowiedzUsuńNiesamowite ciacho, bardzo mi się podoba, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńkuszące połączenie :)
OdpowiedzUsuńz bezą <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w akcji rabarbar :)
Moim zdaniem niczego mu nie brakuje :) Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitaj!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu. Twoje ciasto wygląda smakowicie:) Pozdrawiam:)