To chyba najlepsza babka jaką kiedykolwiek zrobiłam!:) Bardzo kawowa i bardzo wilgotna. Nawet na drugi dzień nie straciła na swojej wilgotności. Przepis na pewno zachowam i będę z niego korzystać kiedy tylko najdzie mnie ochota na pyszną, wilgotną babę:)
Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia babki w całości:( kawowy lukier świetnie się prezentował.
Składniki:
BABKA:
- kostka margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- 4 jajka;
- 350 g mąki;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/3 szklanki mleka;
- 1 łyżka kawy mielonej;
- 1 łyżka kakao;
- 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie).
LUKIER KAWOWY:
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 3 łyżki mocnej, zaparzonej kawy.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko i wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao, a do trzeciej można dodać mleko w proszku. Każdą masę po kolei kłaść do formy na babkę (kolejność nie ma znaczenia). Całość piec przez godzinę w 175 st. C. Na ostudzoną babkę wylać lukier.
LUKIER: Do cukru pudru dodać gorącą kawę i dobrze zamieszać. Wylać na babkę.
Inspiracja
Przepis bierze udział w akcji:
Śliczna ta babka Ci wyszła, urocza z tym tulipanem :)
OdpowiedzUsuń