środa, 5 czerwca 2013

Babka caffe latte



To chyba najlepsza babka jaką kiedykolwiek zrobiłam!:) Bardzo kawowa i bardzo wilgotna. Nawet na drugi dzień nie straciła na swojej wilgotności. Przepis na pewno zachowam i będę z niego korzystać kiedy tylko najdzie mnie ochota na pyszną, wilgotną babę:)
Żałuję, że nie zrobiłam zdjęcia babki w całości:( kawowy lukier świetnie się prezentował.

Składniki:
BABKA:
  • kostka margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 4 jajka;
  • 350 g mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/3 szklanki mleka;
  • 1 łyżka kawy mielonej;
  • 1 łyżka kakao;
  • 2 łyżki mleka w proszku (opcjonalnie).
LUKIER KAWOWY:
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 3 łyżki mocnej, zaparzonej kawy.
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko i wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kawę, do drugiej kakao, a do trzeciej można dodać mleko w proszku. Każdą masę po kolei kłaść do formy na babkę (kolejność nie ma znaczenia). Całość piec przez godzinę w 175 st. C. Na ostudzoną babkę wylać lukier.
LUKIER: Do cukru pudru dodać gorącą kawę i dobrze zamieszać. Wylać na babkę.

Inspiracja

Przepis bierze udział w akcji:


1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)