piątek, 14 czerwca 2013

Torcik bardzo jogurtowy




Szukacie ochłody na ciepłe dni?:) W takim razie dobrze trafiliście:)
Naprawdę polecam ten prosty torcik jogurtowy wszystkim:)
Jest to taki 'sernik na zimno', lecz z Waszymi ulubionymi smakami. Ja użyłam do niego jogurtu grejpfrutowego oraz jagodowego.
Zapraszam po przepis:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki tortowej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
I WARSTWA JOGURTOWA:
  • 30 dag serka homogenizowanego;
  • 15 dag jogurtu owocowego (u mnie grejpfrutowy);
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 4 łyżki mleka.
II WARSTWA JOGURTOWA:
  • 30 dag serka homogenizowanego;
  • 15 dag jogurtu owocowego (u mnie jagodowy);
  • 2 łyżki żelatyny;
  • 4 łyżki mleka.
PONADTO:
  • 1 galaretka.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku, a następnie przesiany cukier puder. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie zamieszać łyżką. Ciasto wylać na małą tortownicę i piec 20 minut w 180 st. C. Po upieczeniu biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
I WARSTWA JOGURTOWA: Serki zmiksować razem z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku i przestudzoną wlać do jogurtów, zmiksować. Masę jogurtową wstawić do lodówki i gdy zacznie tężeć - wylać na biszkopt. Wstawić do lodówki.
II WARSTWA JOGURTOWA: Przygotować tak samo jak pierwszą warstwę i wylać na ciasto. Wstawić do lodówki.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą wylać na ciasto. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)