niedziela, 30 czerwca 2013

Muffinki ze świeżych truskawek






Ostatnio czyściłam 6 kg truskawek, których przeznaczeniem było zawekowanie w słoiczki na zimę. No a co z wypiekami?? No więc podkradłam sobie kilogram świeżutkich truskawek i szybko coś z nich upichciłam:) Powstały lody, te muffinki, oraz torcik, który już niebawem na blogu:)
Bardzo szczerze mogę Wam polecić te muffinki. Są baardzo mięciutkie, wilgotne i lekko kwaskowate. A gdyby tak do nich dodać na przykład płatki owsiane, to powstanie nam wyśmienite śniadanko!:)
Pokusiłabym się jeszcze o oblanie ich białą czekoladą... mniam:)

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 3 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 4 jajka.
Wykonanie:
W jednej misce zmieszać mokre składniki (truskawki, mleko, olej i rozbełtane jajka). Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukry. Obydwie masy połączyć ze sobą i przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

3 komentarze:

  1. uwielbiam truskawki:) babeczki musiały być wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawkowo mi :)Babeczki niesamowicie pyszne z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)