NO I W KOŃCU WAKACJE:) (CHOCIAŻ MNIE JESZCZE CZEKA TROCHĘ PRACY W TYM MIESIĄCU Z PISANIEM PRACY...) ALE TO NIC, SŁONKO ŚWIECI I DAJE ENERGIĘ DO PRACY!:)
PODSUMOWUJĄC PRZEPISY Z CZERWCA - NAJWIĘKSZYM ZAINTERESOWANIEM CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA... LODY TRUSKAWKOWE.
NIESAMOWITA LICZBA WYŚWIETLEŃ JAK NA TAK KRÓTKI CZAS:)
POLECAM KTO JESZCZE NIE PRÓBOWAŁ!
A TERAZ MAM DLA WAS PRZEPIS NA TORCIK, RÓWNIEŻ Z TRUSKAWKAMI:)
Ten tort wymyśliłam sama:) I bardzo przypadł mi do gustu. Jest to mała odmiana od tradycyjnych serników, ale też odmiana od ciast z truskawkami:)
Założę się, że jeszcze takiego nie jedliście...:)
Polecam wypróbować, gdyż jest bardzo prosty w wykonaniu:)
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki tortowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA TWAROŻKOWA:
- 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
- 250 g serka mascarpone;
- 1/3 szklanki cukru;
- 1 cukier waniliowy.
PONCZ:
- 1/3 szklanki wody;
- sok z 1/2 cytryny.
PONADTO:
- 300 g truskawek;
- słoiczek dżemu truskawkowego.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier puder i żółtka, cały czas miksując. Miksować tak przez kilka minut. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać do tortownicy i piec 25 minut w 180 st. C. Po wyjęciu i ostudzeniu biszkopta, przekroić go dwukrotnie wzdłuż. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć dżemem. Na sam wierzch przygotować MASĘ TWAROŻKOWĄ, miksując wszystkie składniki razem. Biszkopt nasączyć ponczem, przesmarować cienką warstwą twarożku, rozłożyć truskawki i przykryć resztą twarożku.
bardzo mi się podoba ta masa twarożkowa, torcik zapowiada się rewelacyjnie, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTort pierwsza klasa! Bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTakiego torcika jeszcze nie jadłam. Prezentuje się wspaniale!
OdpowiedzUsuńTorcik fantastyczny:)
OdpowiedzUsuńpo prostu poezja jednym słowem ! wygląda mega! twarożek, biszkopcik i truskawki! mmmniam!
OdpowiedzUsuń