wtorek, 23 lipca 2013

Ciasto bananowo-agrestowe





Osobiście bardzo zasmakowało mi to ciasto. Patrząc na listę składników, można by wywnioskować, że ciasto wyjdzie ciężkie i gumiaste. Otóż nic bardziej mylnego:) Ciasto wyszło puszyste i lekko wilgotne.
Z pewnością będę jeszcze korzystać z tego przepisu, wykorzystując różne owoce:)
P.S. Na samej górze powinna być galaretka. A za karę, za to, że jestem taka niecierpliwa, spłynęła na spód ciasta...;) Jeśli zdecydujecie się dodać galaretkę na wierzch, to poczekajcie aż będzie gęsta. Chociaż moim zdaniem i bez galaretki ciasto jest wyśmienite:)

Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • 200 g masła;
  • 3 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 2 banany;
  • 1/4 szklanki mleka;
  • agrest;
  • 2 galaretki owocowe (opcjonalnie).
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Końcówki miksera wymienić na mieszające. Cały czas mieszając dodawać przesianą mąkę z proszkiem i solą, rozgniecione banany i mleko. Ciasto przełożyć do dużej blachy i posypać agrestem. Ciasto piec 40 minut w 170 st. C. Po wystudzeniu ciasta można wylać na nie tężejącą galaretkę.

3 komentarze:

  1. Dla mnie kawałek poproszę :) Dzięki bananom pewnie takie fajne wilgotne, brak galaretki w ogóle nie ujmuje mu uroku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha było! Dzięki za super przepis :)))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)