czwartek, 1 sierpnia 2013

Serniczek herbaciany (na zimno)

NO TAK, LIPIEC JUŻ NIESTETY ZA NAMI... A CO ZA TYM IDZIE - POŁOWA WAKACJI. SZYBKO MINĘŁO, PRAWDA?
W LIPCU NAJCHĘTNIEJ ODWIEDZANYM PRZEZ WAS PRZEPISEM BYŁ TEN NA
A TERAZ MAM DLA WAS CIEKAWY SERNICZEK...:)




Jedliście kiedyś galaretkę o smaku... herbaty?:) Właściwie to ta galaretka nie jest "o smaku herbaty", tylko właśnie jest herbatą;)
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie takie serniki na zimno są najlepszym (oprócz lodów) deserem na upalne dni.
Polecam Wam ten serniczek, gdyż jest naprawdę smaczny i trochę inny niż pozostałe serniki na zimno.
Zapraszam po przepis:

Składniki:
MASA SERKOWA:
  • 60 dag serka homogenizowanego naturalnego;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 1/2 kostki masła;
  • 2 łyżeczki żelatyny.
GALARETKA:
  • 2 torebki czarnej herbaty;
  • 2 łyżki żelatyny;
  • łyżka soku z cytryny;
  • cukier do smaku.
PONADTO:
  • mała paczka biszkoptów.
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami.
MASA SERKOWA: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do tego dodać serek i zmiksować do połączenia się składników. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzić i dodać do masy serkowej, natychmiast mieszając. Masę wylać na biszkopty i wstawić do lodówki.
GALARETKA: Herbatę zaparzyć w dwóch szklankach wrzątku. Następnie wyjąć woreczki i do herbaty dodać sok z cytryny oraz tyle cukru, ile lubicie. Żelatynę namoczyć w czterech łyżkach zimnej wody. Następnie podgrzać do rozpuszczenia żelatyny i dodać ją do herbaty. Zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Gdy będzie zimna, wstawić do lodówki. A gdy zacznie tężeć, wylać na masę serkową. Wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.


Przepis bierze udział w akcji:

 

2 komentarze:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)