środa, 21 sierpnia 2013

Rożki z dżemem




Ależ te rożki były smaczne:)
Kruche, nie za słodkie, lekko kwaskowate - takie jakie lubię.
Proste w wykonaniu - nie ma drożdży, a smakują równie dobrze:)
Ja użyłam dżemu jabłkowo-jagodowo-borówkowego:) Ważne jest, żeby użyć gęstego dżemu, aby nie było problemu ze sklejaniem rożków. Także w czasie pieczenia rzadki dżem po prostu zginie i będziecie mieć puste rożki. Jeśli nie macie takiego dżemu (a przeważnie te sklepowe są rzadkie), to marmolada również spisze się na medal:)
Z podanych składników wyszło naprawdę sporo rożków.

Składniki:
  • 1/2 kg mąki;
  • 1 i 1/2 kostki margaryny;
  • 3 żółtka;
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • marmolada lub dżem (musi być bardzo gęsty).
Wykonanie:
Wszystkie składniki (oprócz dżemu) zagnieść razem. Jeśli będzie problem z połączeniem składników, to wystarczy dodać więcej gęstej śmietany. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm, następnie szklanką wykrawać krążki. Na krążki nakładać 1/2 łyżeczki dżemu i sklejać jak pierogi, z tym że lekko przyklepywać brzegi, żeby nie odstawały. Gotowe rożki najlepiej posmarować rozbełtanym jajkiem, żeby miały złocisty kolor po upieczeniu. Piec je 40 minut w 180 st. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. ale rumianki sliczne :)
    dziś ostatni dzień kulinarnego rozdania- serdecznie zapraszam!
    www.cookplease.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczne, schrupałabym takiego na podwieczorek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Małe, pyszne cudeńka :) Bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)