poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Różowy tort muffinkowy





Różowy tort jest o smaku śmietankowym z owocową nutką.
Do jego wypieku będziecie potrzebować barwnika.
Wiem, że jest mało zwolenników dodawania do potraw barwników spożywczych. Ja jednak jestem zdania, że nie zaszkodzi zjedzenie raz na jakiś czas takiego kolorowego ciasta:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 6 jajek;
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
  • 0,5 litra śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • biała czekolada.
MUFFINKI:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 1/3 szklanki oleju;
  • 1 jajko.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i żółtka. Dodać odrobinę różowego barwnika. Ubijać tak przez kilka minut. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do tortownicy i piec 30 minut w 170 st. C. Biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Najlepiej na drugi dzień przekroić biszkopt dwa razy. Nasączyć każdą stronę blatu biszkoptowego sokiem owocowym.
KREM: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestygnięcia. Do miski wlać kremówkę oraz mascarpone. Ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wlać chłodną czekoladę i zmiksować do połączenia składników. Kremem przełożyć blaty oraz przesmarować górę i boki tortu. Można zostawić odrobinę kremu na ustrojenie muffinek.
MUFFINKI: W jednej misce połączyć suche składniki, a w drugiej mokre (oraz barwnik). Następnie obydwie masy połączyć ze sobą. Masę wykładać do foremek na babeczki (można np. do babeczki dodać łyżeczkę dżemu). Piec 20 minut w 180 st. C. Muffinkami przyozdobić tort. Dekorować dowolnie.
Ja ścięłam górę muffinek, rozdrobniłam ciasto i przyozdobiłam boki tortu.

1 komentarz:

  1. Torcik wspaniały! :) A pomysł z przyozdobieniem go muffinkami przedni! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)