niedziela, 11 sierpnia 2013

Bananowy przysmak





Jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio robiłam:) w smaku przypomina wszystkim dobrze znany kopiec kreta.
Ciasto jest wręcz dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy jedynie ukręcić biszkopt, ubić śmietanę, pokroić banany i oblać wszystko polewą:)
Takie proste, a takie smaczne - polecam! U mnie na stole zagości jeszcze niejeden raz.

Składniki:
BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
  • 1/2 litra śmietany 36%;
  • 2 łyżeczki żelatyny;
  • 50 g białej czekolady.
POLEWA CIEMNA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka.
POLEWA BIAŁA:
  • 50 g białej czekolady;
  • 2 łyżki mleka.
PONADTO:
  • 3 banany.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier puder i żółtka, miksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Całość wylać na dużą blaszkę. Biszkopt piec ok. 30 minut w 175 st. C. Po tym czasie biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć biszkopt sokiem z cytryny. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki banany.
KREM: Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do śmietany dodać potartą białą czekoladę oraz żelatynę. Krem wylać na banany.
POLEWA CIEMNA: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy polewa trochę przestygnie, wylać na krem. Tak samo postąpić z białą polewą, z tym, że polewać ją po ciemnej polewie tworząc wzorki. Całość chłodzić w lodówce przez 4 godziny.

5 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)