Jedno z najlepszych ciast jakie ostatnio robiłam:) w smaku przypomina wszystkim dobrze znany kopiec kreta.
Ciasto jest wręcz dziecinnie proste w wykonaniu. Wystarczy jedynie ukręcić biszkopt, ubić śmietanę, pokroić banany i oblać wszystko polewą:)
Takie proste, a takie smaczne - polecam! U mnie na stole zagości jeszcze niejeden raz.
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki tortowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
- 1/2 litra śmietany 36%;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 50 g białej czekolady.
POLEWA CIEMNA:
- 100 g mlecznej czekolady;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mleka.
POLEWA BIAŁA:
- 50 g białej czekolady;
- 2 łyżki mleka.
PONADTO:
- 3 banany.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier puder i żółtka, miksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Całość wylać na dużą blaszkę. Biszkopt piec ok. 30 minut w 175 st. C. Po tym czasie biszkopt wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Następnie nasączyć biszkopt sokiem z cytryny. Na to wyłożyć pokrojone w plasterki banany.
KREM: Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Do śmietany dodać potartą białą czekoladę oraz żelatynę. Krem wylać na banany.
POLEWA CIEMNA: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i gdy polewa trochę przestygnie, wylać na krem. Tak samo postąpić z białą polewą, z tym, że polewać ją po ciemnej polewie tworząc wzorki. Całość chłodzić w lodówce przez 4 godziny.
Myślałam ze to ser :) Smacznie wyglada ;D
OdpowiedzUsuńpyszne :)
OdpowiedzUsuńPycha jaki pulchny :)
OdpowiedzUsuńcudowne:)
OdpowiedzUsuńJa poproszę kawałek :) Wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńI to jest przysmak!
OdpowiedzUsuń