piątek, 30 sierpnia 2013

Sernik z serków homogenizowanych





Puszysty i rozpływający się w ustach serniczek:)
Trochę inny od tradycyjnego, gdyż przygotowany z serków homogenizowanych.
A na samym wierzchu moja ulubiona kruszonka (swoją drogą, znacie kogoś, kto nie lubi kruszonki? :D).

Składniki:
CZEKOLADOWY SPÓD:
  • 1 kostka margaryny;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 3 żółtka;
  • 1 jajko;
  • 3 łyżki kakao;
  • 3 szklanki mąki;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
  • 3 szklanki serka homogenizowanego waniliowego;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 2 opakowania cukru waniliowego.
KRUSZONKA:
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mąki.
Wykonanie:
SPÓD: Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka oraz jajko. Pod koniec wsypać kakao oraz przesianą mąkę z proszkiem. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylać na dużą blachę.
MASA: Oddzielić białka jaj od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki (razem z żółtkami) zmiksować razem. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wylać na czekoladowy spód. Zrobić kruszonkę i posypać wierzch ciasta. Piec ok 50 minut w 175 st. C.

Przepis bierze udział w akcji:

7 komentarzy:

  1. Mój brat, gdy był małym chłopcem z ciast zjadał tylko kruszonkę, a resztę zostawiał :D
    Serniczek boski - nic tylko zjeść kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik wyglada znakomicie a smakuje pewnie sto razy lepiej .Jutro zabieram sie za pieczenie.Pozdrawiam:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam i uwierzcie, cały czas wracam do tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz będę robiła, wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)