Przepis na te precle wycięłam już jakiś czas temu z jakiejś gazetki.
Porażka... gdy zaczęłam je robić to nic nie chciało trzymać się kupy, gdyż w przepisie była prawie sama mąka (i parę łyżek mleka). Wątpiłam, że z tego coś wyjdzie i miałam rację...:/ Jednak kwaśna śmietana i masło uratowały sytuację:) W efekcie ciasto było gładkie i jednolite, a precle wyszły smaczne:)
Więc podaję Wam już zmodyfikowany przepis.
A że w preclach nie ma cukru - to możecie je zajadać nawet z ulubioną wędlinką na śniadanie:)
Z podanego przepisu wyszło ponad 15 precli.
Składniki:
- 1 kg mąki;
- 4 żółtka;
- szczypta soli;
- 2 dag drożdży;
- 1/2 kostki masła;
- 1/2 szklanki mleka;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany.
Wykonanie:
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, żółtka, sól oraz masło. Dodać również rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Ciasto zagniatać, dodając kwaśną śmietanę do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Z ciasta formować wałeczki i układać na blaszce w kształcie precla (pomagać sobie mąką, gdyby ciasto się kleiło). Precle piec ok. 40 minut w 170 st. C.
Ale fajne precelki :) chętnie się poczęstuję
OdpowiedzUsuń