czwartek, 30 października 2014

Pszenny warkocz





Czy może być coś smaczniejszego na jesienną kolację, od takiego pszennego warkocza z dżemem i gorącym kakao? NIE! :) Dlatego czym prędzej mobilizujcie siły i przygotujcie takie cudo we własnej kuchni. Wasza rodzinka Wam podziękuje, zapewniam ;)

Składniki:
  • 4 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody;
  • 1 płaska łyżeczka soli;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru;
  • 20 g świeżych drożdży;
  • 3 łyżki oleju;
  • 1 białko.
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać cukier, ciepłą wodę i dwie łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. W tym czasie do większej miski przesiać resztę mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, dodać sól i olej. Gdy drożdże się spienią, dodać je do mąki i wymieszać. Następnie ciasto ugnieść ręką i dobrze wyrobić (ja robię to przez 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, z każdej uformować wałek. Końce wałeczków skleić razem i spleść delikatnie luźny warkocz. Końce złączyć. Warkocz odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie wysmarować go rozbełtanym białkiem. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu studzić na kratce.

12 komentarzy:

  1. Moja miłość największa.Pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki warkocz to ja rozumiem. I kakao obowiązkowo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny warkocz, ach chętnie wprosiłabym się na taką kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pieczywko na śniadanie to lubię !

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm.. drożdżowe, pyszne.. <3 na świeżo, z masełkiem!

    OdpowiedzUsuń
  6. smak i zapach drożdżowego ciasta chyba nikogo nie pozostawia obojętnym;) zjadłabym;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie ! Prosto z pieca musi mieć wspaniały smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrósł, lekki jak chmurka, chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakuje rewelacyjnie! Baaardzo polecam :)! Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)