Kolejna wariacja tarty bez pieczenia :) a na blogu znajdziecie już ich kilka...
Dla fanów moreli to strzał w dziesiątkę. A i dla wielbicieli białej czekolady też się coś znajdzie ;) gdyż krem przygotowany jest z duuużą jej ilością... :)
Zapraszam po przepis!
Składniki:
CIASTECZKOWY SPÓD:
- 350 g ciasteczek markizów typu "hit";
- 100 g masła.
BIAŁA MASA:
- 400 ml śmietany kremówki;
- 250 g białej czekolady.
MUS MORELOWY:
- 200 g obranych i wydrążonych moreli;
- 2 łyżki cukru;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 1/3 szklanki wody.
Wykonanie:
BIAŁA MASA: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odstawić. Kremówkę ubić na sztywno. Cały czas miksując, wlewać do śmietany przestudzoną czekoladę. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód. Można zostawić trochę masy do dekoracji.
MUS MORELOWY: Morele rozgotować na mus, pod koniec gotowania dodać cukier i wymieszać. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę i całość wlać do musu morelowego, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Chłodny mus wylać na bitą śmietanę. Tartę wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
dawaj całą :) super wygląda, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMmm, pyszna propozycja, świetne zestawienie smaków :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda :))
OdpowiedzUsuńoooo.. wygląda obłędnie! Do tego bez pieczenia.. mm.. dla mnie bomba! :)
OdpowiedzUsuńmmmm ale do pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńRaj smakowy.
OdpowiedzUsuń