Dziś mam dla Was słodziutkie maleństwa z dodatkiem zdrowej marchewki i mniej zdrowego kremu ;)
Muffinki są bardzo 'mięsiste' i wilgotne. Idealne do kawy czy herbaty a nawet na drugie śniadanie. Mi przypadły do gustu w stu procentach!
Składniki:
MUFFINKI:
- 225 g mąki;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 180 g marchewki startej na drobnych oczkach;
- 2 jajka;
- 100 g cukru.
KREM:
- 200 ml śmietany 36%;
- 250 g serka mascarpone;
- 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
MUFFINKI: Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać. W drugiej misce rozbełtać jajka i dodać je do suchej masy. Do tego dodać marchewkę, całość wymieszać do połączenia składników. Masę przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C. Po tym czasie muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie dekorować kremem muffinki.
Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńMarchewkowe wypieki są wspaniałe, a tutaj jeszcze taki smaczny krem :)
OdpowiedzUsuńposzukuję od dłuższego czasu wilgotnego cista marchewkowego, musze wypróbować Twoje :-))
OdpowiedzUsuńładne i apetyczne!
OdpowiedzUsuńale urocze! :)
OdpowiedzUsuńdla mnie boomba ;)
Mniam, takim nie umiem się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńto to ja bym zjadła , zapraszam na mojego bloga ( jest tam jeden przepis który pewnie ci się spodoba ) http://nutelloporadnik.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńto to ja bym zjadła , zapraszam na mojego bloga ( jest tam jeden przepis który pewnie ci się spodoba ) http://nutelloporadnik.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCześć! Ile sztuk mniej więcej wychodzi z tych proporcji?
OdpowiedzUsuń