wtorek, 7 października 2014

Marchewkowe muffinki






Dziś mam dla Was słodziutkie maleństwa z dodatkiem zdrowej marchewki i mniej zdrowego kremu ;)
Muffinki są bardzo 'mięsiste' i wilgotne. Idealne do kawy czy herbaty a nawet na drugie śniadanie. Mi przypadły do gustu w stu procentach!

Składniki:
MUFFINKI:
  • 225 g mąki;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 180 g marchewki startej na drobnych oczkach;
  • 2 jajka;
  • 100 g cukru.
KREM:
  • 200 ml śmietany 36%;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
MUFFINKI: Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać. W drugiej misce rozbełtać jajka i dodać je do suchej masy. Do tego dodać marchewkę, całość wymieszać do połączenia składników. Masę przekładać do papilotek. Piec 25 minut w 180 st. C. Po tym czasie muffinki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
KREM: Wszystkie składniki zmiksować razem na sztywny krem. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie dekorować kremem muffinki.

10 komentarzy:

  1. Marchewkowe wypieki są wspaniałe, a tutaj jeszcze taki smaczny krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. poszukuję od dłuższego czasu wilgotnego cista marchewkowego, musze wypróbować Twoje :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, takim nie umiem się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to to ja bym zjadła , zapraszam na mojego bloga ( jest tam jeden przepis który pewnie ci się spodoba ) http://nutelloporadnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. to to ja bym zjadła , zapraszam na mojego bloga ( jest tam jeden przepis który pewnie ci się spodoba ) http://nutelloporadnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć! Ile sztuk mniej więcej wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)