wtorek, 14 października 2014

Chleb dyniowy





Uwielbiam domowe chleby. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Dyniowy chleb to niebo w buzi! Próbowaliście już taki? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Smakuje rewelacyjnie, no i ten kolor :) kanapki z takim chlebem prezentują się obłędnie!

Składniki:
  • 1/2 małej dyni (średnica ok. 30 cm);
  • 5 dag drożdży;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 płaskie łyżeczki cukru;
  • 1 płaska łyżeczka soli;
  • 1 kg mąki.
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż dynia zmięknie. Następnie ugnieść ją tłuczkiem do ziemniaków. Masę wyłożyć na durszlak i odcedzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać, dodać sól i dynię. Następnie dodać rozczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wierzch chleba posmarować białkiem i posypać pestkami dyni. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy.

8 komentarzy:

  1. ależ ma kolor! :) Taki słoneczny, pozytywny.. wręcz idealny na lato :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piekny kolor ma! aż chce się jeść oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebka dyniowego nigdy nie jadłam, musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już dyniowe chleby, i bardzo dobre wychodziły :) Twój ma cudowny kolor, kusisz nim ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chlebek wyglada znakomicie :) musi byc smakowity :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękny ma kolorek, muszę kiedyś go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny kolor, a jak musi smakować, domowy chleb zawsze smakuje lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)