Uwielbiam domowe chleby. Tym razem postanowiłam spróbować czegoś innego. Dyniowy chleb to niebo w buzi! Próbowaliście już taki? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Smakuje rewelacyjnie, no i ten kolor :) kanapki z takim chlebem prezentują się obłędnie!
Składniki:
- 1/2 małej dyni (średnica ok. 30 cm);
- 5 dag drożdży;
- 1/2 szklanki mleka;
- 2 płaskie łyżeczki cukru;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 1 kg mąki.
Wykonanie:
Dynię obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem niewielkiej ilości wody, aż dynia zmięknie. Następnie ugnieść ją tłuczkiem do ziemniaków. Masę wyłożyć na durszlak i odcedzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem i łyżką mąki, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać, dodać sól i dynię. Następnie dodać rozczyn z drożdży. Ciasto dobrze wyrobić, a następnie odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Ciasto włożyć do formy wysmarowanej masłem. Odstawić jeszcze na pół godziny. Wierzch chleba posmarować białkiem i posypać pestkami dyni. Piec 40 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy.
ależ ma kolor! :) Taki słoneczny, pozytywny.. wręcz idealny na lato :D
OdpowiedzUsuńpiekny kolor ma! aż chce się jeść oczami :)
OdpowiedzUsuńChlebka dyniowego nigdy nie jadłam, musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńRobiłam już dyniowe chleby, i bardzo dobre wychodziły :) Twój ma cudowny kolor, kusisz nim ogromnie :)
OdpowiedzUsuńchlebek wyglada znakomicie :) musi byc smakowity :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńale piękny ma kolorek, muszę kiedyś go zrobić :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor, a jak musi smakować, domowy chleb zawsze smakuje lepiej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny chleb! :)
OdpowiedzUsuń