Mam dla Was przepis na bardzo łatwe i kruche faworki:)
Są smaczne, mało słodkie - idealne do kawki czy herbatki:)
P.S. z białek, które Wam zostaną możecie zrobić przepyszny tort bezowy:)
Składniki:
- 5 żółtek;
- 25 dag mąki;
- 3 łyżki kwaśnej śmietany;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka octu.
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche i nie będzie chciało się złączyć, należy dodawać śmietany. Dobrze wyrobić. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować (bardzo cienko, moje są za grube) i pociąć na ukośne pasy (ok. 8cm na 3 cm). Na środku paska zrobić otwór i przełożyć przez niego jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na pełnym oleju do zarumienienia. Gdy trochę ostygną, posypać cukrem pudrem.
można się wprosić na kawkę? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:)
UsuńMmm pycha, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuńKarnawałowo w maju. Świetnie!
OdpowiedzUsuńBabeczko, uwielbiam Twoje przepisy!!!
OdpowiedzUsuńZosia
Bardzo mi miło:)
Usuń