wtorek, 28 maja 2013

Faworki




Mam dla Was przepis na bardzo łatwe i kruche faworki:)
Są smaczne, mało słodkie - idealne do kawki czy herbatki:)
P.S. z białek, które Wam zostaną możecie zrobić przepyszny tort bezowy:)

Składniki:
  • 5 żółtek;
  • 25 dag mąki;
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka octu.
Wykonanie:
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche i nie będzie chciało się złączyć, należy dodawać śmietany. Dobrze wyrobić. Ciasto odstawić na godzinę. Po tym czasie rozwałkować (bardzo cienko, moje są za grube) i pociąć na ukośne pasy (ok. 8cm na 3 cm). Na środku paska zrobić otwór i przełożyć przez niego jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki smażyć na pełnym oleju do zarumienienia. Gdy trochę ostygną, posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)