Mam dla Was prosty sernik, ale za to jaki dobry:)
Jest mało słodki, z cytrynową nutką.
Przepis na kruche ciasto jest świetny, idealnie daje się wyrobić i nie przykleja się do stolnicy:)
Sernik naprawdę ładnie prezentuje się na stole:)
Składniki:
CIASTO:
- 25 dag mąki;
- 1 żółtko;
- 8 łyżek gęstej śmietany;
- 10 dag margaryny;
- skórka starta z 1/2 cytryny.
MASA SEROWA:
- 50 dag twarogu dwukrotnie zmielonego;
- 8 łyżek cukru;
- czubata łyżka mąki;
- 3 jajka;
- 1 cukier waniliowy;
- 1 budyń waniliowy;
- skórka z 1/2 cytryny;
- 10 dag roztopionego masła lub margaryny.
PONADTO:
- 1 jajko.
Wykonanie:
CIASTO: Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ręką. Dodać skórkę z cytryny. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta. Wyrobić ręką. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku. Następnie cały czas miksując dodawać skórkę cytrynową, stopione masło, mąkę oraz budyń.
2/3 ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na małą blaszkę. Na to wylać masę serową. Resztę ciasta również rozwałkować i kroić na paski. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę. Piec 50 minut w 175 st. C. W połowie pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.
Ładnie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje :D
OdpowiedzUsuńSernik zawsze mile widziany:D
OdpowiedzUsuńNiby najprostszy sernik, a jeden z lepszych jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuńO, jaki śliczny serniczek. Cytrynowa nutka zawsze jest dobra ;)
OdpowiedzUsuń