wtorek, 7 maja 2013

Sernik krakowski



Mam dla Was prosty sernik, ale za to jaki dobry:)
Jest mało słodki, z cytrynową nutką.
Przepis na kruche ciasto jest świetny, idealnie daje się wyrobić i nie przykleja się do stolnicy:)
Sernik naprawdę ładnie prezentuje się na stole:)

Składniki:
CIASTO:
  • 25 dag mąki;
  • 1 żółtko;
  • 8 łyżek gęstej śmietany;
  • 10 dag margaryny;
  • skórka starta z 1/2 cytryny.
MASA SEROWA:
  • 50 dag twarogu dwukrotnie zmielonego;
  • 8 łyżek cukru;
  • czubata łyżka mąki;
  • 3 jajka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 budyń waniliowy;
  • skórka z 1/2 cytryny;
  • 10 dag roztopionego masła lub margaryny.
PONADTO:
  • 1 jajko.
Wykonanie:
CIASTO: Do miski przesiać mąkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ręką. Dodać skórkę z cytryny. Zimną margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ciasta. Wyrobić ręką. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: Twaróg utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym jajku. Następnie cały czas miksując dodawać skórkę cytrynową, stopione masło, mąkę oraz budyń.
2/3 ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na małą blaszkę. Na to wylać masę serową. Resztę ciasta również rozwałkować i kroić na paski. Układać je na masie serowej, tworząc kratkę. Piec 50 minut w 175 st. C. W połowie pieczenia wysunąć ciasto z piekarnika i posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem.

4 komentarze:

  1. Ładnie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik zawsze mile widziany:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby najprostszy sernik, a jeden z lepszych jakie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, jaki śliczny serniczek. Cytrynowa nutka zawsze jest dobra ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)