piątek, 27 grudnia 2013

Śmietanowiec




Muszę Wam powiedzieć, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio robiłam!
Mi smakowało ogromnie. Puszyste i delikatne, rozpływające się w ustach.
Wygląda bardzo niepozornie, prawda? :) Ale na pewno Was zaskoczy.
Ta masa śmietanowa jest po prostu obłędna. Chciałoby się ją zjeść nawet w trakcie przygotowań, przed pieczeniem. Bo masa jest baaardzo kremowa i puszysta. Zresztą... spróbujcie sami! :D

Składniki:
CIASTO KAKAOWE:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki;
  • 3 łyżki kakao;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 6 żółtek;
  • 250 g margaryny;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA:
  • 6 białek;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3 duże kwaśne śmietany 18%;
  • 2 budynie waniliowe.
PONADTO:
  • puszka brzoskwiń.
Wykonanie:
CIASTO KAKAOWE: Margarynę posiekać z mąką. Dodać resztę składników i zagnieść. Na początku może się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, ale w miarę ugniatania powstaje jednolita masa. Od masy odkroić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażarki. Pozostałą częścią wyłożyć dno średniej blaszki. Posypać pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami.
MASA ŚMIETANOWA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze zmiksować. Następnie wsypać budynie i zmiksować. Na końcu wlewać po jednej śmietanie, mieszając delikatnie łyżką. Całość wylać na spód z brzoskwiniami i równo rozsmarować. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach. Całość piec 50 minut w 180 st. C. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

14 komentarzy:

  1. Myślałam ze to sernik ;D Wspaniałe ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda na cudownie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. i to z 18 taki efekt? :D
    Baaajer! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. suuuper ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wymiary fomy?

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli tej śmietany potrzeba 1.5 l?

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto jak super polecam niezbyt że proste to przy tych proporcjach wychodzi idealnie , a zapodam ze mało jakie lubię ciasta a te mi przypadło do gustu

    OdpowiedzUsuń
  8. A jakie to maja być smietany konkretnie

    OdpowiedzUsuń
  9. mam zamiar je dzisiaj robić i nie wiem jakie śmietany kupić

    OdpowiedzUsuń
  10. robiłam je i mi nie wyszło piekłam 50 minut tak jak w przepisie i było surowe od spodo takie sobie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)