Muszę Wam powiedzieć, że to najlepsze ciasto, jakie ostatnio robiłam!
Mi smakowało ogromnie. Puszyste i delikatne, rozpływające się w ustach.
Wygląda bardzo niepozornie, prawda? :) Ale na pewno Was zaskoczy.
Ta masa śmietanowa jest po prostu obłędna. Chciałoby się ją zjeść nawet w trakcie przygotowań, przed pieczeniem. Bo masa jest baaardzo kremowa i puszysta. Zresztą... spróbujcie sami! :D
Składniki:
CIASTO KAKAOWE:
- 2 i 1/2 szklanki mąki;
- 3 łyżki kakao;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 6 żółtek;
- 250 g margaryny;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
MASA ŚMIETANOWA:
- 6 białek;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3 duże kwaśne śmietany 18%;
- 2 budynie waniliowe.
PONADTO:
- puszka brzoskwiń.
Wykonanie:
CIASTO KAKAOWE: Margarynę posiekać z mąką. Dodać resztę składników i zagnieść. Na początku może się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, ale w miarę ugniatania powstaje jednolita masa. Od masy odkroić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażarki. Pozostałą częścią wyłożyć dno średniej blaszki. Posypać pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami.
MASA ŚMIETANOWA: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dobrze zmiksować. Następnie wsypać budynie i zmiksować. Na końcu wlewać po jednej śmietanie, mieszając delikatnie łyżką. Całość wylać na spód z brzoskwiniami i równo rozsmarować. Wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach. Całość piec 50 minut w 180 st. C. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Myślałam ze to sernik ;D Wspaniałe ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie delikatne :)
OdpowiedzUsuńi to z 18 taki efekt? :D
OdpowiedzUsuńBaaajer! :)
Białka mają tu dużą zasługę ;)
UsuńRobiłam to ciacho, jest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńsuuuper ciasto!
OdpowiedzUsuńJakie wymiary fomy?
OdpowiedzUsuńJa robiłam w blaszce 25cm x 35cm
UsuńCzyli tej śmietany potrzeba 1.5 l?
OdpowiedzUsuńciasto jak super polecam niezbyt że proste to przy tych proporcjach wychodzi idealnie , a zapodam ze mało jakie lubię ciasta a te mi przypadło do gustu
OdpowiedzUsuńA jakie to maja być smietany konkretnie
OdpowiedzUsuńmam zamiar je dzisiaj robić i nie wiem jakie śmietany kupić
OdpowiedzUsuńrobiłam je i mi nie wyszło piekłam 50 minut tak jak w przepisie i było surowe od spodo takie sobie.
OdpowiedzUsuń