Potrójnie kokosowy, puszysty serniczek.
Serniki mogłabym zajadać każdego dnia, a w szczególności TAKIE!
Więc bez zbędnych słów zapraszam po przepis:
Składniki:
SPÓD:
- 100 g mąki;
- 50 g wiórek kokosowych;
- 50 g cukru pudru;
- 50 g margaryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- 1 żółtko.
MASA SEROWA:
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
- 150 g cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- opakowanie budyniu śmietankowego;
- 200 ml mleczka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem);
- 1/2 szklanki oleju;
- 1 jajko;
- 2 żółtka.
BEZA:
- 3 białka;
- 100 g cukru pudru;
- 100 g wiórek kokosowych;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciastem wyłożyć małą tortownicę. Piec 10 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki razem ze sobą zmiksować. Niezbyt długo (ok. 2 minuty). Masę wylać na podpieczony spód i piec 40 minut w 180 st. C.
BEZA: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i zmiksować aż powstanie błyszcząca masa. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Po tym czasie wsypać wiórki i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na sernik. Piec w 120 st. C. przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.
Znam ten sernik, jest przepyszny, niebo w buzi! :)
OdpowiedzUsuńKokosowe niebo w gębie :)!
OdpowiedzUsuńO mniam, wygląda wspaniale z tym kokosowym wierzchem :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego pysznego przepisu, Uwielbiam kokos. a w serniku musi być potrójnie smaczny :)
OdpowiedzUsuń