środa, 11 grudnia 2013

Sernik kokosowy






Potrójnie kokosowy, puszysty serniczek.
Serniki mogłabym zajadać każdego dnia, a w szczególności TAKIE! 
Więc bez zbędnych słów zapraszam po przepis:

Składniki:
SPÓD:
  • 100 g mąki;
  • 50 g wiórek kokosowych;
  • 50 g cukru pudru;
  • 50 g margaryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 jajko;
  • 1 żółtko.
MASA SEROWA:
  • 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 150 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • opakowanie budyniu śmietankowego;
  • 200 ml mleczka kokosowego (można zastąpić zwykłym mlekiem);
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 jajko;
  • 2 żółtka.
BEZA:
  • 3 białka;
  • 100 g cukru pudru;
  • 100 g wiórek kokosowych;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
SPÓD: Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i posiekać nożem. Dodać resztę składników i zagnieść. Ciastem wyłożyć małą tortownicę. Piec 10 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki razem ze sobą zmiksować. Niezbyt długo (ok. 2 minuty). Masę wylać na podpieczony spód i piec 40 minut w 180 st. C.
BEZA: Białka ubić na sztywno. Następnie dodać cukier i zmiksować aż powstanie błyszcząca masa. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Po tym czasie wsypać wiórki i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Pianę wyłożyć na sernik. Piec w 120 st. C. przez 20 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia.

5 komentarzy:

  1. Znam ten sernik, jest przepyszny, niebo w buzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam, wygląda wspaniale z tym kokosowym wierzchem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam takiego pysznego przepisu, Uwielbiam kokos. a w serniku musi być potrójnie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)