Dziecinnie prosta w wykonaniu, smaczna i baaardzo owsiana krajanka. Fani płatków owsianych nie mogą narzekać:) Taki kawałeczek jest bardzo syty, więc można go zjeść na śniadanie. Na deser oczywiście też;)
Składniki:
CIASTO:
- 1/2 kg płatków owsianych;
- 20 dag roztopionej margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jajka;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
POLEWA:
- 100 g mlecznej czekolady;
- 1 łyżka masła;
- 1 łyżka mleka.
Wykonanie:
CIASTO: Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. W osobnym naczyniu ubić lekko widelcem jajka, dodać margarynę i wymieszać. Połączyć obydwie masy, mieszając łyżką do połączenia się składników. Na końcu dodać płatki owsiane i wymieszać. Ciasto wykładać na małą blaszkę. Piec około 20 minut w 180 st. C.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać przestudzoną krajankę.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić w kąpieli wodnej. Oblać przestudzoną krajankę.
Co za owsiane pyszności :) Chciałabym zabrać dzisiaj kawałek takiego ciasta na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńTaka krajanka to zdecydowanie moje smaki. Musi być pyszna! :))
OdpowiedzUsuńPyszna :) Idealna na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńale ooowsiankwo :D Yhm, chcę taką, z chęcią ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i zdrowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą krajanką mniam :) !
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco ;)
OdpowiedzUsuńAle fajna, jesienna :-)
OdpowiedzUsuń