Najlepsze ciasto z truskawkami, jakie przygotowałam w tym sezonie.
Pewnie słyszeliście już o truskawkowym tiramisu. Przejrzałam wiele stron w poszukiwaniu idealnego tiramisu z truskawkami. Jednak żadne nie przypadło mi do gustu. Były za drogie lub niepotrzebnie skomplikowane.
Dlatego przygotowałam tiramisu według własnego pomysłu i już się dzielę z Wami przepisem ;)
Składniki:
- 400 g podłużnych biszkoptów;
- 500 ml śmietany 36%;
- 200 g białej czekolady;
- 400 g truskawek.
PONCZ:
- sok truskawkowy lub syrop rozrobiony z wodą.
PONADTO:
- 50 g wiórków białej czekolady.
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Po tym czasie cały czas miksując wlać roztopioną czekoladę. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Niewielką blaszkę wyłożyć papierem. Śmietanę podzielić na pięć części a truskawki na trzy. Tiramisu przygotowywać warstwowo:
1. Warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.
2. Warstwa bitej śmietany.
3. Warstwa truskawek.
4. Warstwa bitej śmietany.
5. I znów warstwa biszkoptów namoczonych w ponczu.
Czynności powtarzać aż do otrzymania trzech warstw biszkoptów. Wierzch pokryć bitą śmietaną, truskawkami i posypać wiórkami białej czekolady. Schładzać przez co najmniej dwie godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Nie wątpię ,że najlepsze ,wspaniale się prezentuje.
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam i bardzo mi smakowało. Dzisiaj częstuje się twoim. Wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis, fantastyczne smaki! :)
OdpowiedzUsuńMniam, kocham takie ciasta. Wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńNa pierwszym zdjęciu wygląda jak ciasto ;) Bardzo apetyczny deserek!
OdpowiedzUsuńNapisać pyszne to za mało, to jest przepyszne!
OdpowiedzUsuń