środa, 5 września 2012

Tort makowy z kremem z białej czekolady





Tort był prezentem na urodziny Mamy:) Nie będę ukrywać, że wszystkim smakował i skończyło się kserowaniem przepisów dla innych:) Polecam ten tort! Możesz go nawet zrobić w formie ciasta, na zwykłej, prostokątnej blaszce. Ja już planuję różne kombinacje z tym tortem. Smacznego!:)

Składniki:
BLATY: 
  • 5 jajek;
  • 15 dag cukru pudru;
  • 12 dag mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
  • 20 dag suchego maku.
PONCZ:
  • pół szklanki wody;
  • 3 łyżki alkoholu.
KREM:
  • 3 białe czekolady;
  • 0,5 litra kremówki.
Wykonanie:
BLATY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąki, proszek i mak. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut. Wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
PONCZ: Wymieszać składniki na poncz i nasączyć blaty.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać schłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Przełożyć kremem blaty i udekorować według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)