środa, 5 września 2012

Piernik przekładany masą grysikową



Prosty i smaczny pierniczek:) Masa grysikowa idealnie pasuje do piernika.

Składniki:
CIASTO:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany;
  • 1/4 szklanki płynnego miodu;
  • 250 g margaryny;
  • 4 jajka;
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników;
  • 1 łyżka kakao;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
MASA GRYSIKOWA:
  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • 5 łyżek kaszy manny;
  • 2 łyżeczki cukru;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.
PONADTO:
  • dżem.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, miód, olej, mąkę z sodą, kakao i przyprawą, śmietanę, ubitą pianę z białek, ucierając. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180 st. C.
MASA GRYSIKOWA: Mleko zagotować z kaszką. Ostudzić. Masło utrzeć, połączyć z kaszą. Do masy dodać cukier i sok z cytryny.
PIERNIK PRZEKŁADANY: Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Posmarować dżemem, następnie 3/4 masy grysikowej, przykryć. Wierzch posmarować resztą masy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)