wtorek, 4 września 2012

Maślankowe ciasto z porzeczkami


Pamiętaj, żeby wcześniej umyć porzeczki i dokładnie je osuszyć.
Jeśli chcesz, żeby ciasto było wyższe, użyj małej blaszki.
Zamiast porzeczek możesz użyć innych owoców:)

Składniki:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka maślanki;
  • 3 jajka;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 400-500 g porzeczek.
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Do tego dodajemy olej oraz maślankę, miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest jednolite, przekładamy je do formy i posypujemy owocami. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. C. przez 60 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)