wtorek, 4 września 2012

Torcik kokosowy




Składniki:
  • opakowanie okrągłych biszkoptów;
  • 1 szklanka cukru;
  • 10 dag wiórków kokosowych;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1/2 kostki masła;
  • puszka brzoskwiń;
  • galaretka pomarańczowa.
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w plasterki. Łyżkę wiórków odkładamy do dekoracji. Resztę mieszamy z mlekiem i cukrem i cały czas mieszając gotujemy około 30 minut na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch. Nie przerywając ucierania, małymi porcjami dodajemy masę kokosową. Na dnie małej tortownicy ciasno układamy biszkopty. Wykładamy krem kokosowy, na nim układamy plasterki brzoskwiń. Wlewamy tężejącą galaretkę. Na kilka godzin wstawiamy do lodówki, żeby galaretka zastygła. Przed podaniem dekorujemy wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)