poniedziałek, 24 marca 2014

Alkoholik





Mocno czekoladowe ciasto dla dorosłych - koniecznie z chrupiącym akcentem :)
Alkoholu w cieście jest sporo, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmniejszyć ilość spirytusu.
Jeśli wolicie mniej słodkie ciasta, to czekoladę mleczną zastąpcie deserową.
Zapraszam po przepis! :)

Składniki:
CZEKOLADOWA MASA:
  • 2 żółtka;
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 3/4 kostki miękkiego masła;
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 1 łyżka kakao.
BUDYNIOWA MASA:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 2 łyżki cukru;
  • 1/2 litra mleka;
  • kilka kropli aromatu rumowego.
PONADTO:
  • 300 g herbatników.
DO NASĄCZENIA HERBATNIKÓW:
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej;
  • 250 ml wrzątku;
  • 1 i 1/2 kieliszka spirytusu.
POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 100 g mlecznej czekolady;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki mleka;
  • migdały lub orzechy do posypania.
Wykonanie:
DO NASĄCZENIA HERBATNIKÓW: Kawę zaparzyć we wrzątku, dodać spirytus, odstawić do wystygnięcia.
Małą blaszkę wyłożyć folią aluminiową.
CZEKOLADOWA MASA: Czekoladę roztopić w mikrofalówce (trzymać tylko kilka sekund, żeby się nie przypaliła; po tym czasie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji). Czekoladę odstawić do przestygnięcia. Żółtka ubić z cukrem do białości. Następnie cały czas miksując dodawać masło. Na końcu wlać czekoladę i wsypać kakao, zmiksować. Krem wstawić do lodówki.
BUDYNIOWA MASA: Z podanych składników ugotować budyń według przepisu na opakowaniu, nie zapominając o dodaniu aromatu rumowego. Odstawić.
SKŁADANIE CIASTA: Herbatniki moczyć w kawie i układać na dnie blaszki. Na końcu przesmarować jeszcze pędzelkiem herbatniki. Na to wyłożyć masę czekoladową. Rozsmarować. Znów ułożyć warstwę herbatników, maczając je uprzednio w kawie i również posmarować je jeszcze odrobiną kawy. Na to wylać jeszcze ciepły budyń. Ułożyć kolejną warstwę herbatników maczanych w kawie.
POLEWA CZEKOLADOWA: Czekoladę, masło i mleko włożyć do miseczki i wszystko roztopić w mikrofalówce, pamiętając żeby nie trzymać zbyt długo. Wymieszać do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę wylać na ciasto i posypać je migdałami lub orzechami. Całe ciasto jest dość "miękkie", więc nie pomijajcie chrupiącej posypki.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

14 komentarzy:

  1. alkoholik-super nazwa ;D
    Zamiast spirytusu zawsze można użyć jakiegoś likieru czy coś-meega :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po kawałku takiego ciasta szumiałoby mi w głowie jak nic :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się zarówno nazwa jak i ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! kocham takie alkoholowe ciasta... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam ale już mi się podoba :)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Intrygujące to ciasto, do tej pory nie znałam go.

    OdpowiedzUsuń
  7. Znam alkoholika, ale w nieco innej wersji, Twoja również bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja! proste i szybkie. Bez pieczenia .
    Przepis wypróbowany, polecam i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A próbowałaś nasączać herbatniki whisky? Do kremu też dodaję kilka kropel zamiast sztucznego aromatu. Spróbuj koniecznie, bo ciasto jest wtedy dużo bardziej aromatyczne i alkohol jest mniej uciążliwy niż w przypadku spirytusu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  11. Podoba mi się muszę zapisać.

    OdpowiedzUsuń
  12. Podoba mi się muszę zapisać.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)