niedziela, 16 grudnia 2012

Torcik alpejski




Torcik alpejski... :) ciasto mocno słodkie i zapewne bardzo kaloryczne. Ale kto by tam liczył kalorie, skoro w piątek koniec świata? No właśnie. Dlatego polecam spróbować tego ciasta, jest naprawdę pyszne! I wcale nie takie trudne do zrobienia:)

Składniki:
BISZKOPT:
  • 2 jajka;
  • 1/3 szklanki cukru pudru;
  • 1/3 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka kakao.
MASA:
  • 300 g masy krówkowej (ja użyłam orzechowej);
  • 0,5 litra śmietany 36%;
  • 10 dag bez;
  • 1/2 szklanki mleka;
  • 2 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo żółtka i przesiany cukier puder. Na końcu lekko wmieszać mąki z proszkiem i kakao. Przelać do tortownicy i piec 20-25 minut w 170 st. C. Gdy biszkopt wystygnie nasączyć go sokiem z 1/2 małej cytryny.
MASA: Śmietanę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę krówkową z połową podanego mleka. W reszcie mleka rozpuścić żelatynę i dodać ją do masy krówkowej, zmiksować. Następnie do masy krówkowej dodajemy śmietanę, miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki i co jakiś czas mieszamy. Gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokruszone bezy (kilka zostawiamy do dekoracji). Taką masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.




Przepis bierze udział w akcji:


12 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie i słodko;

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo bardzo smakowicie więc zabieram kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. haha świetne! rzeczywiscie po co liczyc kalorie skoro koniec swaiata, ale pamietaj, ze koniec swiata to święto ruchome! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To muszę się pośpieszyć, żeby zdążyć z tym ciachem do piątku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz rację przed końcem świata warto takie cudo spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ALE RACZEJ SIĘ NIE NAJESZ BO TAKI BISZKOPT TO CHYBA TRZEBA PIEC W FOREMCE NA MUFINKI.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt widoczny na zdjęciu jest zrobiony z dokładnie takiego przepisu jak podałam (tortownica 24cm). Pozdrawiam;)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)