niedziela, 8 września 2013

Tort reggae




Tort w kolorach reggae zrobiony na życzenie siostrzenicy Sandry:)
Kakaowy biszkopt przełożony kolorowymi kremami z bitej śmietany i białej czekolady. Jest to mój ulubiony krem do tortów, bo jest bardzo delikatny i smaczny. Robię go prawie zawsze, z tym że białą czekoladę czasami zastępuję inną (mleczną, miętową).

Składniki:
KAKAOWY BISZKOPT:
  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki tortowej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 3 łyżki kakao.
KREM:
  • 600 ml śmietany 36%;
  • 200 g białej czekolady;
  • barwniki spożywcze.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do białek dodawać stopniowo przesiany cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wszystko miksować jeszcze kilka minut (im dłużej, tym lepiej). Mąki przesiać z proszkiem i kakao. Mikser odłożyć i mąki wsypać do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką (nie mikserem!). Gdy składniki się połączą, wylać na tortownicę i piec w 170 st. C przez 30 minut. Po upieczeniu biszkopt odstawić do wystygnięcia. Następnie przekroić trzy razy.
KREM: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej schłodzoną czekoladę. Ubijać do połączenia składników. Krem podzielić na 4 części. Do jednej dodać czerwony barwnik, do drugiej żółty, do trzeciej zielony a czwartą zostawić białą. Tort przekładać kolejno kolorowymi kremami. Przed smarowaniem biszkoptów dobrze jest je nasączyć np. sokiem owocowym lub alkoholem. Tort udekorować dowolnie i wstawić do lodówki na godzinę.
Jeśli wybierzecie dekorację groszkami tak jak ja, to najlepiej jest udekorować tort przed samym podaniem.

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)