Fala Dunaju to ciasto, które zapewne wielu z Was już dobrze zna:)
Podobnie jak ciasto Stefanka, fala Dunaju pochodzi z naszego domowego, starego przepiśnika. U mnie w domu robione od dawna, więc gwarantuję, że przepis jest sprawdzony i przepyszny:)
Owoce do tego ciasta możecie wykorzystać jakie akurat macie pod ręką. Ważne jednak, by były to małe owoce. A to dlatego, żeby powstała nam widoczna na zdjęciu 'fala' :) Możecie dodać winogrona, agrest, wiśnie, i tym podobne.
Składniki:
CIASTO:
- 1 kostka margaryny;
- 1 szklanka cukru;
- 5 jajek;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki kakao.
KREM:
- 2 opakowania budyniu waniliowego;
- 1 litr mleka;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 kostka masła.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 1 gorzka czekolada;
- 2 łyżki masła;
- 2 łyżki mleka.
PONADTO:
- 2 szklanki ulubionych drobnych owoców.
Wykonanie:
CIASTO: Margarynę dobrze utrzeć z cukrem. Dodawać jajka oraz przesianą mąkę z proszkiem. Dobrze zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na dużą blachę. Do drugiej części dodać kakao, zmiksować i wyłożyć na białą część. Wierzch posypać owocami. Całość piec 25 minut w 180 st. C. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia.
KREM: z budyniu i mleka ugotować budyń, tak jak w przepisie na opakowaniu. Budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie cały czas miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.
POLEWA: Wszystkie składniki na polewę roztopić razem w kąpieli wodnej. Polewę wylać na ciasto. Całość chłodzić jeszcze godzinę.
Fala dunaju...idealna :)
OdpowiedzUsuńJedno ze smaczniejszych ciast jakie jadłam :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto z młodych moich lat, ale powiem Ci, ze Twoje fale wyszły bardzo ładnie a to ciasto za każdym razem wychodzi inne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, a do tego ta błyszcząca polewa na wierzchu. Piękne.
OdpowiedzUsuńFale wzorcowe :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i te fale znakomite :)
OdpowiedzUsuń