Jedno z najprostszych ciast:)
Jeśli macie gruszki w kompocie, to wypróbujcie ten przepis.
Delikatny biszkopt + soczyste gruszki + mocno owocowa galaretka a na samym końcu bita śmietana wieńcząca całość.
To musi smakować;)
Składniki:
BISZKOPT:
- 5 jajek;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 2 łyżki mąki tortowej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
KREM:
- 200 ml śmietany 36%;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 2 śmietan-fixy.
PONADTO:
- litrowy słoik gruszek w kompocie;
- 2 łyżki żelatyny.
Wykonanie:
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder i żółtka. Miksować tak kilka minut. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na dużą blachę. Piec 25 minut w 180 st. C. Biszkopt odstawić do wystygnięcia. Następnie biszkopt nasączyć odrobiną wody wymieszaną z sokiem z cytryny. Na biszkopcie układać centymetrowej grubości plastry gruszki. Zrobić galaretkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Dodać do kompoty z gruszek i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wylać na gruszki. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.
KREM: Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fixem. Przesmarować górę ciasta.
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda przepysznie, więc nic dziwnego, że i tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńjakie wspaniałe słodkości, uwielbiam gruszki, ale musiałabym zrobić wersjie light tego ciacha ;d
OdpowiedzUsuńPrzepyszne zestawienie :D mniam, mniam
OdpowiedzUsuń