wtorek, 17 września 2013

Pieczony sernik jagodowy





Dlaczego w nazwie zaznaczyłam, że jest to sernik pieczony? A dlatego, że wygląda (i nawet trochę smakuje) jak sernik na zimno. Jest oczywiście bardziej syty, i tak dalej, ale jego "kremowość" sprawia, że łatwo można się pomylić;)
Skorzystałam z ostatnich świeżych jagód i stworzyłam takie oto fioletowe cudo. Was też do tego namawiam, warto!:)
Ta biała polewa może Was odrobinę zaskoczyć...;)

Składniki:
SPÓD:
  • 150 g płatków kukurydzianych;
  • 75 g roztopionego masła;
  • 1 łyżka kakao.
MASA SEROWA:
  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
  • 1 szklanka cukru;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżki mąki;
  • 1 łyżka soku z cytryny;
  • 250 g jagód.
POLEWA:
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany;
  • 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
SPÓD: Płatki drobno pokruszyć (ja nie posiadam blendera, więc płatki zmieliłam maszynką do mielenia - nadaje się idealnie). Do płatków dodać kakao i masło, wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę, docisnąć i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: Jagody zmiksować. Wszystkie składniki połączy razem i zmiksować. Masę serową wylać na spód. Całość piec 55 minut w 180 st. C.
POLEWA: Składniki na polewę połączyć razem i wymieszać. Po 55 minutach pieczenia sernika wylać polewę na ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec jeszcze 10 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Źródło

12 komentarzy:

  1. Świetny, kolor jest genialny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ma fantastyczny kolor! Świetny po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam go już kiedyś :) Całkiem smaczny był, choć dość nietypowy. Piękny kolor Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale intensywnie fioletowy, robi wrażenie! :) piszę się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz gwarantowany efekt WOW! Genialny kolor!

    OdpowiedzUsuń
  6. mi nie wyszet taki kolor ale jasniejszy buuuuuuuuuu

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)