Dlaczego w nazwie zaznaczyłam, że jest to sernik pieczony? A dlatego, że wygląda (i nawet trochę smakuje) jak sernik na zimno. Jest oczywiście bardziej syty, i tak dalej, ale jego "kremowość" sprawia, że łatwo można się pomylić;)
Skorzystałam z ostatnich świeżych jagód i stworzyłam takie oto fioletowe cudo. Was też do tego namawiam, warto!:)
Ta biała polewa może Was odrobinę zaskoczyć...;)
Składniki:
SPÓD:
- 150 g płatków kukurydzianych;
- 75 g roztopionego masła;
- 1 łyżka kakao.
MASA SEROWA:
- 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego;
- 1 szklanka cukru;
- 4 jajka;
- 2 łyżki mąki;
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 250 g jagód.
POLEWA:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany;
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
SPÓD: Płatki drobno pokruszyć (ja nie posiadam blendera, więc płatki zmieliłam maszynką do mielenia - nadaje się idealnie). Do płatków dodać kakao i masło, wymieszać. Masą wyłożyć tortownicę, docisnąć i włożyć do lodówki.
MASA SEROWA: Jagody zmiksować. Wszystkie składniki połączy razem i zmiksować. Masę serową wylać na spód. Całość piec 55 minut w 180 st. C.
POLEWA: Składniki na polewę połączyć razem i wymieszać. Po 55 minutach pieczenia sernika wylać polewę na ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec jeszcze 10 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
Źródło
Źródło
ten kolor mnie uwiódł!
OdpowiedzUsuńO wow! Co za kolor!
OdpowiedzUsuńKolor niesamowity!! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, kolor jest genialny:)
OdpowiedzUsuńni no, kolor powala!
OdpowiedzUsuńOMG!!! Bajkowy :)
OdpowiedzUsuńAle ma fantastyczny kolor! Świetny po prostu :)
OdpowiedzUsuńRobiłam go już kiedyś :) Całkiem smaczny był, choć dość nietypowy. Piękny kolor Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńAleż ma niesamowity kolor!
OdpowiedzUsuńale intensywnie fioletowy, robi wrażenie! :) piszę się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńMasz gwarantowany efekt WOW! Genialny kolor!
OdpowiedzUsuńmi nie wyszet taki kolor ale jasniejszy buuuuuuuuuu
OdpowiedzUsuń