piątek, 27 września 2013

Kulki ryżowe





Dziś mam dla Was pyszny i nieskomplikowany przepis na kulki ryżowe:)
Robi się je bardzo prosto, a jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem, to gwarantuję, że robiąc kulki nic Wam się nie będzie przyklejać do rąk:)
Bo tego się właśnie bałam przed robieniem tego deseru;)
P.S. Kremówki nie zastępujcie niczym innym.

Składniki:
  • 1 szklanka śmietany kremówki;
  • 4 łyżki cukru;
  • 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego;
  • 3 szklanki ryżu preparowanego.
Wykonanie:
Śmietanę, cukier i mleko umieścić w garnuszku. Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Uwaga, bo może kipieć jeśli ogień będzie zbyt duży. Mieszać co jakiś czas, a pod koniec mieszać cały czas. Gotować tak około 25 minut. Masa powinna być gęsta i brązowa. Musicie uważać, aby karmel nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Wyłączyć ogień. Wsypać 1 szklankę ryżu, wymieszać. Następnie wsypać drugą szklankę i wymieszać. I w końcu wsypać tyle ryżu, ile będziecie widzieć, że więcej karmel nie sklei. Z jeszcze gorącej masy formować kulki. Odstawić je na pół godziny.

Źródło

2 komentarze:

  1. Bardzo lubie takie kuleczki ryzowe, rowniez w wersji z czekolada.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)