Dziś mam dla Was pyszny i nieskomplikowany przepis na kulki ryżowe:)
Robi się je bardzo prosto, a jeśli będziecie postępować zgodnie z przepisem, to gwarantuję, że robiąc kulki nic Wam się nie będzie przyklejać do rąk:)
Bo tego się właśnie bałam przed robieniem tego deseru;)
P.S. Kremówki nie zastępujcie niczym innym.
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki;
- 4 łyżki cukru;
- 10 łyżek mleka skondensowanego słodzonego;
- 3 szklanki ryżu preparowanego.
Wykonanie:
Śmietanę, cukier i mleko umieścić w garnuszku. Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Uwaga, bo może kipieć jeśli ogień będzie zbyt duży. Mieszać co jakiś czas, a pod koniec mieszać cały czas. Gotować tak około 25 minut. Masa powinna być gęsta i brązowa. Musicie uważać, aby karmel nie był zbyt rzadki ani zbyt gęsty. Wyłączyć ogień. Wsypać 1 szklankę ryżu, wymieszać. Następnie wsypać drugą szklankę i wymieszać. I w końcu wsypać tyle ryżu, ile będziecie widzieć, że więcej karmel nie sklei. Z jeszcze gorącej masy formować kulki. Odstawić je na pół godziny.
Źródło
Źródło
Małe, słodkie pyszności, mniam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie kuleczki ryzowe, rowniez w wersji z czekolada.
OdpowiedzUsuń