czwartek, 4 września 2014

Ciasto z całych pomarańczy

NO I SIERPIEŃ SIĘ SKOŃCZYŁ :( MAMY WRZESIEŃ, WIĘC PORA NA PODSUMOWANIE MIESIĄCA. W SIERPNIU NAJWIĘKSZĄ POPULARNOŚCIĄ CIESZYŁ SIĘ PRZEPIS NA DROŻDŻÓWKĘ MOJEJ MAMY. ZAPRASZAM KTO JESZCZE NIE PRÓBOWAŁ PRZEPISU! ;)

___________________________________________________________






Przepis na to ciasto był na liście "ciast do zrobienia" od bardzo bardzo dawna. Za każdym razem, gdy przeglądałam notatnik, ślinka mi leciała na to ciacho ;) dużo od niego oczekiwałam. I chyba zbyt dużo... Bo gdy już to ciasto zrobiłam, to szczerze powiem, że z nóg mnie nie zwaliło. Za to mojej siostrze smakowało tak bardzo, że wzięła na nie przepis z zamiarem przygotowywania tego ciasta w domu ;)
Zostawiam Was z przepisem, być może skusicie się i spróbujecie go sami ;)


Składniki:
MASA SEROWA:
  • 700 g serka homogenizowanego;
  • 3 czubate łyżki żelatyny;
  • 1/3 szklanki mleka.
MASA POMARAŃCZOWA:
  • 4 pomarańcze;
  • 2 opakowania zagęszczacza do dżemów;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru.
PONADTO:
  • 6 opakowań herbatników;
  • 3 opakowania herbatników z czekoladą.
Wykonanie:
Na dnie średniej wielkości blaszki ułożyć warstwę zwykłych herbatników.
MASA SEROWA: Żelatynę dodać do mleka, podgrzewać cały czas mieszając. Nie wolno doprowadzić do zagotowania mleka. Ciepłe mleko zdjąć z palnika i dalej mieszać aż do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestygnięcia. Serek homogenizowany przełożyć do miski. Wlać do niego małym strumieniem żelatynę, energicznie mieszając. Masę wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na masie ułożyć kolejną warstwę zwykłych herbatników.
MASA POMARAŃCZOWA: Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i umyć. Razem ze skórką pokroić je w kawałki i wrzucić do garnka. Należy dopilnować, by w masie nie było pestek. Pomarańcze gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować blenderem na gładki mus. Masę pomarańczową znów postawić na palnik i podgrzewać. Do masy dodać zagęszczacze oraz cukier, gotować jeszcze 3 minuty. Po tym czasie masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia. Gdy masa nie będzie już gorąca, wylać ją na ciasto i przykryć herbatnikami z czekoladą. Zimne ciasto wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.



Przepis bierze udział w akcji:


Ciacho na widelcu

6 komentarzy:

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)