Najlepsza, bardzo wyrośnięta, pulchna, z dodatkiem jagód i mnóstwa kruszonki.
Tak może smakować tylko drożdżówka mojej Mamy :)
I choć ten wypiek gości u nas w domu bardzo często, to nie mam pojęcia czemu do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym rewelacyjnym przepisem.
Polecam go sobie zapisać ;)
Składniki:
ROZCZYN:
- kostka drożdży;
- 1/2 szklanki ciepłego mleka;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka mąki.
CIASTO:
- 1 kg mąki;
- 4 jajka;
- szczypta soli;
- 3/4 szklanki oleju;
- 1 szklanka ciepłego mleka;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- 3/4 szklanki cukru.
KRUSZONKA:
- garść wcześniej przygotowanego ciasta;
- 1/2 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki;
- 1 łyżka margaryny.
PONADTO:
- 1/2 szklanki jagód;
- roztrzepane jajko.
Wykonanie:
ROZCZYN: Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać resztę składników i odstawić aż drożdże podwoją swoją objętość.
CIASTO: Jajka roztrzepać z cukrami i solą. Do tego przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, olej i rozczyn. Całość bardzo dobrze zagnieść (moja mama robi to 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy (zostawiając garść do kruszonki).
KRUSZONKA: Wszystkie składniki połączyć i rozetrzeć palcami.
Wierzch drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać jagodami i kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdżówkę włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec godzinę.
Czasem zapomnę zrobić zdjęcia w przekroju ale udało mi się zrobić takie na szybko ;) |
Przepis bierze udział w akcji:
Uwielbiam taką drożdżówkę ze szklanką mleka :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie wyrosła! Idealna :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wyrośnięta! Musiała smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńPiękna, wyrośnięta i prosto od mistrzyni. Mniam, mniam
OdpowiedzUsuńPo prostu idealna!!!
OdpowiedzUsuńPiękna drożdżówka!
OdpowiedzUsuń