środa, 13 sierpnia 2014

Drożdżówka mojej Mamy





Najlepsza, bardzo wyrośnięta, pulchna, z dodatkiem jagód i mnóstwa kruszonki.
Tak może smakować tylko drożdżówka mojej Mamy :)
I choć ten wypiek gości u nas w domu bardzo często, to nie mam pojęcia czemu do tej pory nie podzieliłam się z Wami tym rewelacyjnym przepisem.
Polecam go sobie zapisać ;)

Składniki:
ROZCZYN:
  • kostka drożdży;
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka mąki.
CIASTO:
  • 1 kg mąki;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • 1 szklanka ciepłego mleka;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego;
  • 3/4 szklanki cukru.
KRUSZONKA:
  • garść wcześniej przygotowanego ciasta;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • 1/2 szklanki mąki;
  • 1 łyżka margaryny.
PONADTO:
  • 1/2 szklanki jagód;
  • roztrzepane jajko.
Wykonanie:
ROZCZYN: Drożdże pokruszyć do małej miseczki, dodać resztę składników i odstawić aż drożdże podwoją swoją objętość.
CIASTO: Jajka roztrzepać z cukrami i solą. Do tego przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, olej i rozczyn. Całość bardzo dobrze zagnieść (moja mama robi to 20 minut). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Blachę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto do blachy (zostawiając garść do kruszonki).
KRUSZONKA: Wszystkie składniki połączyć i rozetrzeć palcami.
Wierzch drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać jagodami i kruszonką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie drożdżówkę włożyć do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec godzinę.

Czasem zapomnę zrobić zdjęcia w przekroju ale udało mi się zrobić takie na szybko ;)

Przepis bierze udział w akcji:

Lato w pełni!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką drożdżówkę ze szklanką mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ cudownie wyrośnięta! Musiała smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, wyrośnięta i prosto od mistrzyni. Mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)