środa, 19 marca 2014

Kartofelki marcepanowe





Jedyną rozsądną rzeczą, jaką można zrobić w taką pogodę, to zostać w domu i kulać te pyszne i słodziutkie kartofelki marcepanowe :) wcale nie takie złe wyjście moim zdaniem :D
Kartofelki są dość pracochłonne, więc zróbcie je wtedy, gdy będziecie mieć więcej czasu na spędzenie go w kuchni ;)

Składniki:
  • 1 kg cukru;
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków;
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego;
  • 1 łyżka masła;
  • gorzkie kakao do obtaczania.
Wykonanie:
Ziemniaki zmielić dwukrotnie, przełożyć do garnka. Dodać cukier. Całość zagotować, stale mieszając. Zdjąć z ognia. Do masy dodać masło i olejek, wymieszać. Masę odstawić do przestygnięcia, bardzo często mieszając. Gdy masa będzie miała konsystencję nadającą się do lepienia (po około 2 godzinach), formować kulki i obtaczać w kakao. Kulki układać na talerzu i wstawić na godzinę do lodówki. Marcepanki przechowywać w lodówce.

14 komentarzy:

  1. Hmm...brzmi pysznie tylko czy ziemniaki z cukrem mogą być pyszne:-)???muszę wypróbować przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są przepyszne :) nie tylko z cukrem a z jeszcze bardzo ważnym składnikiem - OLEJKIEM MIGDAŁOWYM! Bez niego wyjdą tylko słodkie kopytka a nie marcepan :)

      Usuń
  2. Znam te cukierki, ale nie w domowej wersji, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo oryginalne, muszę spróbować :) zachecająco wyglądają :)

    zapraszam do siebie: poezja-smaow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy tej ilości cukru nie da się zredukować o połowę ,jakoś 1kg mnie przeraza ,a z chęcią bym je zrobiła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jesz marcepan taki ze sklepu? :) Ten domowy jest dużo 'zdrowszy' niż kupiony ;) jeśli będzie mniej cukru, to marcepanki po prostu nie wyjdą. Można jedynie minimalnie mniej cukru wsypać. To fakt, że są bardzo słodkie, ale zjesz dwa i masz dość, gdzie tych kupnych można zjeść całą paczkę i nic :D

      Usuń
    2. okey ,czasem jem ,ale rzadko. dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

      Usuń
  5. Uwielbiam takie, a te domowej roboty najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham marcepan ! jakbym sie dorwala do takich kulek to watpie zeby jakas sie uchowała : d

    OdpowiedzUsuń
  7. maaarcepaaanki!!! <3
    chce, chce!! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy ktoś próbował dodać do masy aromatu rumowego i kilka kropel araku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak; dodać zaledwie 2-3 krople ataku i rumu, by nie utracić migdałowego smaczku; ale zdecydowanie mniej cukru, 05-0.6 kg!

      Usuń
  9. Moja mama robila takie ale nie wstawiala do lodowki ,raczej je suszyla.Jeszcze tak ladnie nacinala na gorze ,ze bylo widac troche bialego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Mama też nacinala łyżeczką po obtoczeniu

      Usuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)