czwartek, 10 października 2013

Muffinki cynamonowe



Idealne na jesień, prawda?:) Z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu. A znajdziecie go nie tylko w muffinkach, ale również w kremie. Ale wierzcie mi, nie są przesadzone w smaku;)
Muffinki widzicie zapakowane w pudełko, dlatego że były podarunkiem...:)
Zapraszam po przepis:

Składniki:
MUFFINKI:
  • 250 g mąki;
  • 150 g cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 jajko;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 1/3 szklanki rodzynek;
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.
KREM:
  • 200 ml śmietany kremówki;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.
Wykonanie:
MUFFINKI: W jednej misce wymieszać suche składniki (przesianą mąkę, proszek, cukry i cynamon). W drugiej misce połączyć mokre składniki (mleko, jajko i olej). Połączyć obydwie masy. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać. Ciasto przekładać do foremek. Piec 30 minut w 180 st. C.
KREM: Kremówkę i mascarpone zmiksować razem na sztywny krem. Pod koniec ubijania dodać cukier i cynamon. Gotowym kremem dekorować wystudzone muffinki.

Przepis bierze udział w akcjach:


8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają. Ostatnio robiliśmy takie babeczki z gotowych paczek. Należało dodać 2 jaja i olej. Tez były dobre. Ale te pewnie lepsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zrobić takie domowe, są bardzo proste i o niebo lepsze :)

      Usuń
  2. Cynamonowe, idealnie jesienne :) I jakie śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za cynamonem, więc Twoje babeczki byłyby dla mnie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaki krem mają! :D Przyozdobione genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło jeśli zostawisz po sobie komentarz:)